I mange år har FIFe været den eneste stambogsførende organisation, som var repræsenteret i Danmark, og det har fået mange til enten at tro, at der ikke findes andre organisationer, eller at de andre organisationer skulle være mindre seriøse. Sammenligninger til hundeverdenens modsætninger mellem DKK og DRU har være nærliggende.
Men modsat hundeverdenen findes der på verdensplan i katteverdenen en lang række stambogsførende og showorganiserende organisationer, som alle er seriøse og alle er veletablerede. De samarbejder i paraplyorganisationen WORLD CAT CONGRESS – http://www.worldcatcongress.org – hvor de holder årlige møder og koordinerer samarbejdet. Disse forbund anerkender hinandens stamtavler, modsat hundeverdenens konkurrerende organisationer, og tillader hinandens medlemmer adgang på hinandens udstillinger under Open Doors-samarbejdet. Medlemmerne af WCC er:
FIFe – Federation Internationale Féline, primært europæisk
WCF – World Cat Federation, oprindeligt europæisk, i fremgang globalt
CFA – Cat Fanciers’ Association, oprindeligt amerikansk, nu globalt
TICA – The International Cat Association, oprindeligt amerikansk, nu globalt
GCCF – Governing Council of the Cat Fancy, britisk
ACF – Australian Cat Federation, australsk
NZCF – New Zealand Cat fancy, new zealandsk
CCCA – Co-Ordinating Cat Council of Australia, australsk
SACC – Southern African Cat Council, sydafrikansk
Disse foreninger arbejder grundlæggende for de samme mål, men der er forskelle i metoderne. Derfor er der forskelle i showsystemerne, forskelle i registreringsreglerne, forskelle i hvilke racer, som anerkendes, og meget mere. Hvilken eller hvilke foreninger man foretrækker, er således helt individuelt.
Viking Cats er en lokal klub, som arrangerer shows og promoverer kattevelfærd m.m. Stambogsføringen varetages centralt i TICA (ligesom i flere af de andre forbund). Det betyder altså ikke, at man ikke stambogsfører i TICA, men at lokalklubben Viking Cats ikke er involveret i processen. Det samme gør sig jo i øvrigt faktisk gældende for de fire danske hovedklubber: Ja, de står ganske vist for at videresende papirerne, men selve stambogsføringen foregår centralt i Felis Danica og ikke i de enkelte klubber.
Allerede i vores nabolande Sverige og Tyskland har man i årevis haft flere alternativer til FIFe, så det er et simpelt traditionsspørgsmål, at noget tilsvarende ikke har været gældende i Danmark. Men nu har den første TICA-klub og den første CFA-klub i Danmark altså set dagens lys, og de bliver næppe de sidste, efterhånden som folk får afmystificeret “de nye” forbund.
Ud over de ovennævnte organisationer, som samarbejder i WCC, findes der endnu flere, fx CFF og ACFA i USA, diverse independent-klubber i Tyskland, osv. osv. Nogle er ligeså seriøse som WCC-organisationerne, andre mangler måske lidt troværdighed. Hvis man påtænker at importere en kat fra en ikke-WCC organisation ind i et WCC-forbund, bør man forhøre sig hos sit eget forbund, om stamtavlen kan overføres, *inden* man køber katten.
Hos Bearcloud har vi udstillet i FIFe siden 1996, TICA siden 1999 og CFA siden 2004, og vi har haft registreret katterinavn i FIFe siden 1997, og i CFA og TICA siden 2008. Vi svarer gerne på spørgsmål om forbundene, og om vores valg og vores præferencer.