Inde eller ude?


I disse år bliver katten stadigt mere populær som kæledyr. Der er i dag flere familiekatte end hunde i Danmark, og det bliver mere og mere almindeligt, at man bruger penge på katten, fx til dyrlægeregninger og lødigt foder.

 Men et spørgsmål, som deler vandene, og som kan føre til ophidsede diskussioner katteelskere imellem, er spørgsmålet, om katten skal være indekat eller udekat. Der er nemlig tradition for, at “katten er sin egen”, og at den skal have lov at komme og gå, som det passer den. I denne tradition betrages det ofte som synd at holde en kat indendøre, især i lejlighed. Men er det synd?

Er det synd at holde indekat?

Mange erfaringer tyder på, at en killing eller kat, som har fået smag for at være ude, kan være svær at tilpasse et liv indendøre. Men en killing eller kat, som aldrig har været ude, vil i reglen tilpasse sig indelivet som den naturligste ting i verden.

 Det er vigtigt, at man sørger for at stimulere indekatten, så den får brugt sine sanser og tilfredsstillet sine behov. For eksempel er gulv-til-loft kradsetræer meget populære, og hylder på forskelige niveauer vil som regel også være poplære – mange katte holder af at ligge højt. Man må sørge for, at katten har forskelligt aktiveringslegetøj, og man må selv sørge for at lege med katten flere gange dagligt. I de fleste tilfælde vil den ideelle løsning være to katte, som kan få utroligt megen glæde af hinanden.

De fleste racekatte er gennem mange generationer blevet selekteret efter temperament, og de har mange generationer forkælede stuekatte bag sig. Naturligvis er der forskelle fra race til race, men generaliseret kan man sige, at mange racekatte er gode til at tilpasse sig indelivet og mindre egnede til det fritløbende liv. Og rigtig mange opdrættere vil af samme grund simpelthen ikke sælge katte til folk, der har til hensigt at lade dem løbe frit.

Farer for den fritløbende kat

Hvis man holder fritløbende kat, er det vigtigt, at man er bevidst om de farer, som truer den fritløbende kat. Trafikken er den største dræber, som hvert år koster hele 70.000 katteliv! Det svarer procentvis til, at vi skulle acceptere 3-500.000 trafikdræbte mennesker om året. Ud over trafikken, er der risikoen for slagsmål, smitsomme sygdomme, hunde, jægere, kattehadere, tyveri og meget andet. Og efter Mark- og vejfredsloven er man som katteejer faktisk forpligtet til at holde sin kat på egen matrikel; det er altså et lovbrud at lade den løbe frit, og man er erstatningsansvarlig for skader, den eventuelt måtte forvolde.

Løbegård eller indhegnet have?

Hvis man har hus og have, kan en løbegård eller en indhegnet have være en perfekt løsning. Så kan katten komme ud og få lidt frisk luft, men man behøver ikke bekymre sig om alle de ovennævnte farer. En løbegård eller indhegning kan laves på utallige måder, tilpasset både ens pengepung og ens gør-det-selv-evner. Den behøver ikke skæmme hus og have, men kan blive en tiltalende og velintregreret del af haven. På nettet findes masser af inspiration til projektet;  katteindhegning.dk er et godt sted at starte.