Inden katten skal på show


Det varierer meget fra race til race, hvor meget klargøring der skal til. Du skal sørge for, at katten er helt ren, og for de fleste langhårskattes vedkommende betyder det, at du må give katten et bad. De fleste katte tolererer badet fint, især hvis de er vænnet til det fra små. Nogle kortshårsudstillere bader også deres katte, mens andre kan nøjes med at stryge katten med et fugtet vaskeskind ell. lign. Et showbad er et kapitel for sig, og der findes nok lige så mange produkter og badeprocedurer, som der findes udstillere. Du kan få inspiration og hjælp ved at søge på nettet, ved at spørge din mentor eller ved at spørge nogle af de forhandlere af pelsplejeprodukter, der som regel findes på udstillingerne. Klubberne afholder også jævnligt kurser i pelspleje, og der findes ligefrem mulighed for at få din kat vasket professionelt hos nogle få kattefrisører.

Forskellige racer tilstræber forskellig pelsstruktur, så læs på din races standard om den korrekte pelsstruktur og tal med din mentor og andre erfarne udstillere om, hvordan man bedst opnår den. Nogle katte skal bades flere dage før udstillingen, for at pelsen når at få fylde igen, andre katte skal helst vaskes dagen inden.

Ud over et eventuelt bad, skal du sørge for, at din kats ører er rene. Brug en tot hårdt opvredet vat eller hjørnet af en frottévaskeklud; du skal ikke længere ind i øret end dine fingre kan komme, så brug endelig ikke vatpinde, som kan forårsage skader, hvis du kommer til at gå for dybt. Du kan købe dig til særlige ørerens-produkter, som kan være gode, hvis din kat har særligt sejlivet ørevoks, men du skal aldrig hælde produktet direkte i øret. Brug det i stedet på en vatrondel ell. lign.

Din kat skal have klippet kløerne på alle fire poter, når den skal med på udstilling. Til formålet kan du bruge en særlig klosaks til katte, eller du kan nippe spidserne af med en tre-i-ener. Klip endelig ikke kløerne for tæt; der er nervetråde i den inderste del af kloen, og det er smertefuldt for katten, hvis du kommer til at klippe for langt inde. Det er et krav hos alle de udstillingsarrangerende organisationer, og din kat risikerer at blive afvist eller diskvalificeret, hvis ikke du sørger for dens kløer. Hvis du  er utilpas ved at skulle klippe kløerne, så få din mentor eller din dyrlæge til at vise dig hvordan man gør. Det er slet ikke så svært, og når din kat bliver vænnet til det, vil den som regel ikke protestere, men bare opfatte det som en del af en soignerings- og nusserutine. Det kan også være en stor fordel hjemme, især for indekatte, at holde kløerne trimmet, så katten ikke hænger fast i møbler, tæpper og gardiner.

Check kattens generelle sundhed – er øjnene rene, blanke og uden pus eller flåd? Er næsen tør og uden skorper? Er tandkødet lyserødt og fast? Er bagenden ren og er afføringen fast? Du skal under ingen omstændigheder tage din kat med, hvis du har den mindste mistanke om, at den er lidt sløj, eller hvis der er sygdom blandt dine øvrige katte. Dels udsætter du potentielt udstillingens andre katte for smitterisiko, dels vil udstillingens stress være en belastning for din egen kats immunforsvar, hvis det i forvejen er optaget af at bekæmpe en lille snert af en infektion. Det samme gælder, hvis du har mistanke om, at din kat har lopper, øremider eller ringorm. Så skal du til dyrlægen, ikke på udstilling.

Alle danske udstillinger indledes med en dyrlægekontrol, og alle katte, som viser tegn på smitsomme sygdomme, svampelidelser eller parasitter vil blive afvist i døren. Og ikke nok med det, alle katte fra samme husstand afvises ligeledes. Det er en procedure, som er indført for kattenes skyld, og selvom det er ærgerligt at gå glip af en udstilling, så er det endnu mere ærgerligt, hvis man uforvarende får spredt smitte eller parasitter blandt alle de deltagende katte på en udstilling. Altså: Tag aldrig en kat med, hvis ikke den er i tip-top form.