Træn din kat til show


Selvfølgelig kan man ikke lære enhver kat at blive udstillet, men man kan faktisk gøre meget for at vænne katten til de uvante processer, både inden man tager af sted og mens man er af sted. Tag på et par udstillinger som publikum, så du selv er klar over, hvad det hele går ud på, inden du møder op med din kat første gang. Læg mærke til, hvordan dommerne og de andre udstillere håndterer kattene. Hver race skal præsenteres på sin egen måde, nogle skal fremvises udstrakt, andre skal fremvises kompakt, og atter andre skal præsenteres sådan midt i mellem.

Når du har lært, hvordan din race skal præsenteres, kan du begynde at øve med katten derhjemme. Som med al træning når du sjældent langt med hårde greb eller med at skælde ud, men du kan nå rigtig langt, hvis du kan håndtere katten blidt, men fast, og sørge for at rose den, hver eneste gang den gør det rigtige. Brug evt. en klikker eller beløn med en godbid.

Start langsomt; lad være med at forvente, at en kat som ikke er vant til det kan hænge udstrakt i dine hænder i mange minutter ad gangen eller tilsvarende øvelser. Når du mærker, at katten bliver urolig, så lad den lige få jordforbindelse ved at sætte den kort på gulvet eller et bord og ros den, inden du straks tager den op igen. Det er vigtigt, at din kat ikke oplever, at det lønner sig at flygte eller kæmpe imod, men tværtimod oplever, at det belønnes at slappe af og tage det helt roligt. Din kat skal også lære at blive håndteret af fremmede, så det kan være en god idé at lade gæster håndtere den, når den er tryg ved håndteringen hos dig.

Hvis du har mulighed for at låne eller leje et udstillingsbur, kan du også træne katten i at komme ind og ud af buret derhjemme. De fleste dommere foretrækker, at kattene er vant til at blive taget baglæns ud af buret, så det er en dårlig idé at vænne katten til selv at gå ud af buret eller springe op på din skulder. Væn den i stedet til at blive vendt blidt omkring i buret og blive taget ud med bagbenene først. Husk altid at rose, når katten reagerer som du ønsker det.

Væn også katten hjemmefra til at lege med teasere (“drillepinde”); på udstillingerne findes der som regel et stor udvalg til salg. De fleste katte elsker dem, og ved at lege træningen ind, får du gradvist overbevist din kat om, at udstillinger er fulde af sjov, ros og godbidder – en positiv oplevelse set med kattens øjne.

Du skal endelig ikke ynke katten og dermed bekræfte den i, at det er synd for den; tværtimod skal du tale i glade, opmuntrende toner for at vise katten, at der ikke er noget at være bange for. Det gælder både hjemme og på udstillingen.

På udstillingen er nogle katte glade for at blive båret lidt rundt og vænne sig til de nye lyde og lugte, mens andre katte hellere vil udforske buret. Vurdér selv, om din kat vil trives med at gå en runde, og igen, sørg for ikke at ynke den eller putte den helt ind til dig, men bær den i et afslappet greb og tal i glade og rosende toner. Det kan måske føles fjollet at gå rundt og sige “Iiiiih, hvor er det sjovt og spændende, hva’ Mis?”, “Dyygtiiig!”, “Det var godt” og så videre, men de fleste katte reagerer faktisk rigtig potitivt på ros og opmuntring.

Hvis du selv er nervøs, kan det smitte af på din kat, så du må prøve at holde nerverne under kontrol. Nogle udstillere bruger at give deres katte forskelligt naturmedicin for at mindske deres nervøsitet, men jeg synes personligt, at det er bedre at komme den slags i ejeren, hvis det endelig skal bruges! Hvis du slet ikke kan styre dine nerver, kan det være en god idé at få en steward eller en anden udstiller til at præsentere katten for dig, for din kat kan mærke din sindstilstand og vil selv blive nervøs over at mærke, at du ikke er vel tilpas.

Hvis katten sover, når du skal have den til dommeren, så væk den blidt og kæl med den, inden du tager den ud af buret. Ligesom os andre bryder katte sig ikke om at blive flået ud af deres sødeste søvn. Lad være med at styrte hektisk rundt i hallen med din kat i armene, men gå roligt og i normalt tempo, når du skal til og fra dommeren. Ros katten på vej til dommeren, leg eventuelt med den med en drillepind, og ros den igen i høje toner, når du går fra dommeren. Giv en godbid, når I kommer tilbage til buret.

Det vigtigste for at din kat kan blive en god udstillingskat er, at den er ved godt helbred og i god kondition, at den er sund og rask, at den er ren og at den er sød og glad.
Selvfølgelig er en udstilling en skønhedskonkurrence, men der er ikke meget ved at være smuk, hvis man samtidig er muggen, usikker eller usund. En glad og udadvendt personlighed hos dommeren kan opveje mange småfejl i forhold til standarden, og mens du ikke rigtig kan gøre noget ved, om katten for eksempel har lidt for små eller lidt for store ører, så kan du sørge for, at dens kondition, grooming og personlighed er bedst muligt forberedt inden udstillingen. På den måde bliver udstillingen en sjovere oplevelse for både kat og ejer.