Generelt er det ikke nødvendigt at vaske din Maine Coon-kat til hverdag, men det kan blive nødvendigt, hvis den er blevet syg eller har fået snavs i pelsen. En af vores killinger har fx præsteret at lægge sig oveni en pizza, og så måtte han altså i bad! Derfor kan det være en god idé at vænne katten til at blive badet et par gange om året, selvom den ikke er en showkat.
Udstilling
For showkatte er badet derimod helt uomgængeligt. Man kan simpelthen ikke møde op til en skønhedskonkurrence med en uvasket Maine Coon. I denne artikel vil jeg fortælle lidt om, hvordan vi vasker katte til show, om produktvalg, om forhandlere m.m.
Vi har fået uvurderlige vasketips af mange venner, og jeg vil her fremhæve Susanne Christiansen (Cozy Farm), Gitte Jensen (Never Mind’s), Dortemarie Kaplers (Guldfakse) og Ann-Dorrit Palmund (Mystery Coons) som nogle af de allerbedste på området herhjemme. Og den helt store øjenåbner fik jeg i Californien, da jeg var med til at vaske kat hos Laura Cunningham (Coonyham).
Det er noget helt andet at få vist proceduren end bare at læse om det, så hvis du kan komme til det, så få en erfaren udstiller til at vise dig en vask. I mellemtiden håber jeg, at du kan få lidt gavn af denne artikel.
Faciliteter
Først skal du finde ud af, hvor du kan vaske din kat. Køkkenvasken, bryggersvasken, brusenichen eller noget helt fjerde? Det er vigtigt, at du kan komme til at dyppe katten, og jeg synes selv det er rarest, hvis jeg kan stå op og vaske; det er bedre for ryggen og giver mig bedre kontrol over katten. Vi bruger et babybadekar på stativ, som vi stiller op i vores brusehjørne, og så bader vi kattene med håndbruseren.
Uanset om du bruger en vask eller et badekar, skal det være stort nok til, at din kat kan stå med kroppen under vand, og småt nok til, at den ikke bliver bange for at drukne. Med et mindre kar tager det heller ikke så lang tid at få vandet ud mellem badets forskellige faser, og det kan bestemt være en fordel.
Forberedelser
Sæt varme på, så der er stuetemperatur eller varmere i baderummet. De fleste katte hader at fryse. Beslut også, hvor katten skal tørres, og sæt varme på der. Find alle dine produkter frem og stil dem, så du har dem inden for rækkevidde.
Red kattens pels godt igennem, så den er fri for filter og så du får flest muligt løse hår af inden badet. Klip kløerne, og rens ørerne; jeg bruger en babyvaskeklud af skumgummi, hårdt opvredet i varmt vand, til at fjerne snavs og voks fra det ydre øre. Du skal ikke begynde at rense dybt ned i krinkelkrogene eller hælde ørerens ned i øret. Check samtidigt kattens øjne og mund for tegn på infektion; hvis den skal med på show, skal den være i topform, og mange småinfektioner viser sig i første omgang som irritation i øjets og mundens slimhinder.
Affedtning
Mange katte har en naturligt vandafvisende, olieret pels, og første trin i vaskeprocessen er at få katten affedtet. Mange katte fedter desuden ekstra fra kirtler ved haleroden, så check på forhånd, om din kats hale er fedtet i bunden.
Vi bruger håndrenseproduktet Goop til affedtning. Vi har prøvet meget andet, men der er intet andet, der virker ligeså effektivt. Heller ikke det såkaldte “Groomer’s Goop”, som Goop-fabrikken producerer – original Goop slår alt! Herhjemme forhandles Goop bl.a. af MysteryCoons Petshop.
Smør rigeligt Goop på katten, hvor den er fedtet. På halen, bag ørerne, ned af rygraden, i kraven eller hvor det måtte være tiltrængt. Du skal ikke massere det ind i pelsen, da det så kan komme til at flitre, men snarere stryge det ind i hårene, helt til rødderne. Det skal fordeles i tør pels. Pas på, at katten ikke slikker Goop i sig; hold hele tiden øje med den!
Når Goop’en er fordelt, er det på tide med det første dyp: Fyld din vask (eller hvad du nu bruger) med varmt vand, cirka samme temperatur som du selv ville bade i, og tilsæt lidt sæbe for at bryde overfladespændingen. Vi bruger Woolite, et skånevaskemiddel, men du kan også bruge lidt mild opvaskesæbe eller affedtershampoo.
Dyp katten i sæbevandet, og mærk, hvordan Goop’en bliver skyllet ud. Sørg for, at katten er gennemvædet over hele kroppen; brug evt. en øse til at hælde sæbevand over katten. Pas på, at der ikke kommer vand i ansigtet eller i ørerne! Når katten er gennemvædet og Goop’en skyllet ud, så luk vandet ud af vasken og gør klar til næste trin.
Dybderens
Nu skal katten grundvaskes, så alle spor af fedt, snavs og affedter fjernes, og det kan du gøre med en affedtershampoo som fx Degrease fra Anju Beauté eller et mildt opvaskemiddel. Vi bruger Ivory, som vi får hjem fra USA, men andre mærker kan også anvendes.
Sørg for, at katten bliver sæbet helt ind, over hele kroppen og helt ind til rødderne, og vær særligt opmærksom på de fedtede områder ved haleroden osv.
Så skal du skylle! Og her er reglen, at når du tror, at du er færdig med at skylle katten, så skyller du den lige én gang til! Hvis katten ikke er skyllet ordentligt, bliver pelsen et sølle syn, og det bliver til stor irritation for katten selv, som kommer til at slikke sæberesterne i sig. Derfor: skyl, skyl, skyl!
Skønhedsvask
Næste trin er skønhedsvasken, og her kan du enten bruge en farvefremhævende shampoo, som passer til din kat, eller du kan bruge en mild menneskeshampoo som fx Redken, eller måske en volumenshampoo. Det varierer alt efter din kats pelstype, hvad der er bedst, så du må eksperimentere og prøve dig frem.
Nogle katte får tendens til lidt tør pels og kan godt bruge lidt balsam eller kur efter shampooen, andre katte klasker helt sammen i pelsen, hvis der kommer balsam i den. Igen er det noget, du må prøve dig frem med. Under alle omstændigheder skal der som regel bruges forsvindende små mængder balsam, så kom endelig ikke for meget i.
Og så skal der igen skylles, skylles og skylles!
Eddikedyp
Når du har skyllet og skyllet, og pelsen virker helt “hvinende” ren under hænderne, så fyld vasken med varmt vand en gang til, og tilsæt ca. en dl eddike. Heri dyppes katten, og pelsen hvirvles rundt under vandet, så du kan se, om der kommer sæberester eller løse hår af katten. Hvis der gør det, så er den ikke vasket godt nok, og du må på den igen med ekstra vask og skylning.
Brug igen øsen til at hælde eddikevandet over katten, og sørg for, at den er skyllet helt igennem med blandingen. Herefter lukker du eddikevandet ud af vasken og skyller, skyller og skyller en gang til med rent vand.
Tørring
Tryk så meget vand af pelsen som muligt med hænderne, og tør derefter katten med tørre, varme håndklæder. Du skal ikke gnubbe i pelsen, men i stedet ligesom trykke vandet af med håndklæderne. Når du har fået pelsen så tør som muligt, kan du enten føntørre katten på medium indstilling, lade den lufttørre i et godt varmt rum eller lade den tørre foran en lille varmeblæser sat til lun luft (ikke hed, men lun!). Undervejs mens katten tørrer, må du rede den forsigtigt med en bredtandet stålkam, for at pelsen ikke filtrer eller krøller under tørringen. Men du skal endelig ikke rive i våd pels; red jævnligt og forsigtigt, indtil pelsen er helt tør.
Efter badet
Hvis badet ellers er lykkedes, er der ikke meget, du bagefter skal gøre for at holde pelsen i tiptop stand. Som regel er det tilstrækkeligt at “fluffe” pelsen inden bedømmelsen med en blød naturbørste og eventuelt lidt teksturspray. Hvis katten er statisk elektrisk, må du bruge lidt antistatisk spray (vi bruger AnJu eller Bio-Groom), og hvis pelsen falder lidt sammen, kan du evt. pudre den lidt op med kaolinpudder. Røde og brune pelse kan have gavn af et lille pift Bay Rum lige inden bedømmelsen. Igen: eksperimentér, og lær af dine medudstillere.
Under hele proceduren skal du huske at rose og opmuntre din kat! Du skal aldrig ynke den eller skælde den ud, men tal til den i glade toner og fortæl den, hvor dygtig den er. Giv ros og godbidder, når kløerne er klippet, når badet er overstået, når katten er tørret, når udstilingsburet er nået, når bedømmelsen er slut osv. osv. Leg med den undervejs, og prøv selv at være så lidt nervøs eller ophidset som muligt, for din kat mærker din sindsstemning og bliver påvirket af den. Så både du og katten får en meget bedre dag, hvis du selv sørger for at stresse ned, inden du starter på bade- og udstillingsforberedelserne.
Rigtig god fornøjelse! Hvis du har tips eller kommentarer, kan du skrive dem herunder.